Album týždňa: Pixies – Head Carrier

Album týždňa: Pixies – Head Carrier

Iba šiesty album v kariére, ktorej začiatok siaha až do roku 1986. Nuž, nie sú veru najproduktívnejší, nič to však nemení na tom, že svojou tvorbou zasiahli tisíce fanúšikov po celom svete a ovplyvnili tvorbu aj takých veličín ako Nirvana, Weezer, Blur či Radiohead.

Neprehliadnuteľný Black Francis a jeho Pixies sú späť s novým albumom, po viacerých rozpadoch a odchodoch a návratoch a zmenách v zostave. A prajný fanúšik nemôže byť z novinky Head Carrier sklamaný. Je na nej všetko, čo môže od Pixies chcieť v roku 2016.

Pixies sú známi tým, s akou ľahkosťou dokážu vo svojej tvorbe spájať riadne hlučnú gitarovú hudbu s pasážami dokonalého melodického vytrženia. Je tam punk, je tam noise, je tam najlepší pop ako vystrihnutý zo šesťdesiatych rokov a zlatých čias napríklad takých The Beach Boys. Z garáže rovno na pláž, o tom vždy boli Pixies, o tom je aj nový album Head Carrier.

Snáď najdôležitejšou zmenou, ktorá sa odohrala v súvislosti s novým albumom, je účasť basgitarovej divy Paz Lenchantin. Do Pixies zavítala už v roku 2014, ale na tvorbe nového štúdiového materiálu sa zúčastnila až v súvislosti s doskou Head Carrier.

Jedna z najdôležitejších a najzaujímavejších basgitaristiek nielen 90. rokov minulého storočia, známa aj z formácií ako A Perfect Circle či Queens Of The Stone Age, je veľmi dôležitou súčasťou hudobnej tváre súčasných Pixies. Jej hlas, či už sólový alebo sprievodný, dodáva nahrávke veľmi príjemný esprit.

Je jasné, že Pixies v roku 2016 nedisponujú intenzitou a dravosťou ako vo svojom najslávnejšom období, v 90. rokoch. Zlé jazyky tvrdia, že by bolo lepšie, keby v prípade albumu Head Carrier išlo o sólovku Blacka Francisa.

Vraj je to prílišná stávka na istotu, bez toho povestného kreatívneho iskrenia pôvodnej zostavy s charizmatickou a pre mnohých nenahraditeľnou Kim Deal. Tak či onak, Head Carrier obsahuje viaceré ostne a punkové výboje, ktoré by Pixies mohli závidieť aj oveľa mladšie kapely.

Head Carrier obdržal od kritiky po celom svete v priemere ľahko nadpolovičné pozitívne hodnotenie, niekde okolo 65 bodov zo stovky možných. Je zaujímavé, že optimistickejší a prajnejší boli novinári v starej dobrej Európe, zvlášť v Británii a naopak doma, v Spojených štátoch, nad Pixies ako keby znalci ohŕňali nos.

Na Slovensku zdvíhame palec hore a dúfame v koncertný či festivalový návrat. Bolo by to veľkolepé.


Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame